sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Frozen-juhlien herkkureseptit

Kuten aiemmin kirjoitin, 4-vuotissynttärit alkavat lähestyä ja pikkuhiljaa aloitellaan synttärisuunnittelua. Tai siis; Meeahan niitä juhlia on suunnitellut jo syksystä asti...

Viime kevään Frozen-synttärit olivat ilmeisesti Meean mielestä niin ihanat, että hän haluaa ehdottomasti nytkin Frozen-synttärit. Toisaalta vähän tylsää järjestää synttäreitä samalla teemalla, mutta pääsenpähän itse helpolla - Meean toiveena kun on pitkälti samanlaisia tarjottavia kuin 3-vuotissynttäreilläkin oli.

Koska oma muistini on nykyään huono, olipa hyvä, että tuoreeltaan viime vuotisten synttäreiden jälkeen naputtelin blogiin juttua synttäritarjottavista. Tämän julkaisu jäi odottelemaan yhtä reseptiä, jota varten piti kaivaa paperinen ohje  - mitä en ennen tätä saanut aikaiseksi.

Joten tässä nyt - muistona viime keväältä ja todennäköisesti virikkeeksi itsellekin tulevaa kevättä varten: Frozen-juhlien herkkureseptit!

-----

Kuten jo synttäribloggauksessa totesin, Frozen-synttäreiden järjestäminen oli siinä mielessä helppoa, että ideoita tarjottaviin löytyi Googlesta ja Pinterestistä aivan valtavasti.

Osan tarjottavista ostin valmiina kaupasta (mm. suolatikut ja vaahtokarkit). Leivonnaisten yms osalta piti hieman tutkailla googlen tarjontaa - sen jälkeen kun tarjottavat oli muutoin lyöty lukkoon. Löytyi muuten runsaasti herkkureseptejä ja jopa uusia lemppareita; esimerkiksi tuo porkkanapiirakka on hurjan herkullista tällä reseptillä!




Synttärikakku


Synttärikakun osalta käytin apuna pitkälti Kinuskikissaa. Kakkupohjan tein tällä sokerikakkupohjan reseptillä ja sokerimassan alle laitoin sokerikreemiä.

Pursotukset kakun reunaan tein viime vuodesta tutulla maidottomalla reseptillä; GoGreen kaurapohjaista vispikermaa ja tomusokeria.

Täytteeksi halusin jotain Meean herkkua ja minttubuffet-jäätelö on pikkuneidin ehdoton lemppari. Koska minttu on vielä sopivasti teemaväreihin sopivaa, täyteratkaisu oli melko helppo - ja lopullinen koostumus syntyi pari eri netistä löytynyttä ohjetta soveltamalla:

Täyte:
omenamehua
0,5 prk omenamarmeladia
1 prk GoGreen vispikermaa
1,5 prk Valion minttu-suklaarahkaa

Kostuta kakkupohja omenamehulla. Levitä päälle puoli purkillista omenamarmeladia (toki kakkupohjan koosta riippuen). 
Sekoita keskenään vatkattu vispikerma ja minttu-suklaarahka. Levitä täyte marmeladikerroksen päälle. 
Tästä satsista saa yhden täytekerroksen; itse tein kaksi täytekerrosta, joten aineksia oli tuplamäärä. 






Annan ja Hansin voikkarit


Annan ja Hansin voikkarien syönti on hyvin pienessä osassa elokuvassa, mutta siitä sai kätevästi suolaista purtavaa juhliin. Meidän juhlavieraat kun tulivat kaikki pidemmän matkan takaa, joten suolaiset tarjottavat perinteisesti menevät makeita paremmin kaupaksi.

Halusin kahta erilaista leipää - jotta voi erottaa selkeästi Annan voikkarit ja Hansin voikkarit. Mies ei lämmennyt kasvisvaihtoehdolle, joten Annan leipiin tuli broileritäyte ja Hansin leipiin lohitäyte.

Broileritäyte:

750 g hunajamarinoituja broilerin fileesuikaleita
currya
2 dl majoneesia
1 paprika
jääsalaattia
10 viipaletta vaaleaa paahtoleipää
10 viipaletta tummaa paahtoleipää

Pilko paprika pieniksi kuutioiksi. Paista fileesuikaleet pannulla kypsäksi ja mausta. Pilko kypsät broilerisuikaleet pieneksi. 
Sekoita keskenään paprikakuutiot, broilerit ja majoneesi keskenään.
Levitä tahnaa tummien paahtoleipäsiivujen päälle tasaiseksi kerrokseksi. Aseta päälle salaatinlehti. Laita vaalea paahtoleipäsiivu kanneksi.
Kääri leivät kelmun sisään jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli.  Leikkaa ennen tarjoilua pieniksi kolmioiksi; ensin kahtia ja sitten vielä kerran kahtia - eli yhdestä kerrosleivästä tulee neljä pientä kolmioleipää. 



Lohitäyte:

500 g savustettua lohta
200 g ruohosipulituorejuustoa
50 g tuoretta tilliä (silputtuna)
3 rkl sitruunamehua
2 tl sitruunankuoriraastetta
10 viipaletta vaaleaa paahtoleipää
10 viipaletta tummaa paahtoleipää

Poista kalasta nahka ja ruodot. Jauha lohi monitoimikoneella hienoksi. 
Lisää monitoimikoneen kulhoon tuorejuusto, silputtu tilli, sitruunamehu ja raastettu sitruunankuori. Jauha tasaiseksi massaksi. 
Levitä tahnaa tummien paahtoleipäsiivujen päälle tasaiseksi kerrokseksi. Laita vaalea paahtoleipäsiivu kanneksi. 
Kääri leivät kelmun sisään jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli. Leikkaa ennen tarjoilua pieniksi kolmioiksi; ensin kahtia ja sitten vielä kerran kahtia - eli yhdestä kerrosleivästä tulee neljä pientä kolmioleipää. 





Arendelin muffinit


Arendelin muffinit tein vanhalla luottoreseptillä. Nämä nyt aika hatarasti liittyvät elokuvaan; piti vaan keksiä jotain lisää synttäripöydän suolaisiin tarjottaviin ja oikeastaan mikä tahansa olisi sopinut "Arendel" -etuliitteellä. :) Näiden muffinien toinen nimivaihtoehto oli itseasiassa "Kivipeikot"; ulkomuotonsa puolesta olisivat voineet soveltua niiksikin. ;)


Taikina:

4 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl paprikajauhetta
1 tl yrttisuolaa
1 rkl persiljaa
100 g kinkkukuutioita
100 g paprikaa pieninä kuutioina
100 g fetaa
2 dl kermaa
2 munaa
½ dl öljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muut aineet sekaan. 

Lusikoi taikina muffinssivuokiin; taikinasta tulee n. 15-20 kpl. Paista kiertoilmauunissa, 200 astetta, 15-20 min.





Olafin porkkanapiirakka


Porkkanapiirakassa yhdistelin kahta eri ohjetta; toinen piirakkaan ja toinen kuorrutteeseen. Idea Olaf-koristeluihin löytyi googlen kuvahaun kautta - sitä en tiedä, mitä inspiraatiokuvan koristeissa oli käytetty, mutta tein oman sovelluksen. :)

Piirakka:
5 kananmunaa
4 dl sokeria
200 g sulatettua voita
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
4 tl kanelia
3-4 porkkanaa

Kuorrute:
100 g voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl tomusokeria

Koristeeksi:
valkoista sokerimassaa
oranssia sokerimassaa (tai keltaista + vihreää)
vihreää sokerimassaa
snöre-lakua
elintarviketussi


Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. 

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet taikinaan vuorotellen voisulan kanssa. Lisää viimeiseksi raastettu porkkana. 

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin. Paista 200 asteessa 20 minuuttia.

(Itse tein pohjan valmiiksi jo hyvissä ajoin ja pakastin sen juhlia odotellessa. Ylipäätään pohja kannattaa tehdä päivää paria ennen juhlia; se ei ole parhaimmillaan ihan tuoreena.)

Lisää kuorrute päälle ennen tarjoilua. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto. Lisää joukkoon tomusokeri. Anna kuorrutteen jähmettyä hetki, jotta se on helpompaa levittää. Levitä kuorrute piirakkapalojen päälle. 

Olaf-koristeet kannattaa valmistaa jo viimeistään edellispäivänä, jotta ehtivät jämäköityä. Pyörittele valkoisesta sokerimassasta Olafin pään muotoisia palleroita ja oranssista & vihreästä porkkanoita. Snöre-lakut voi asetella päähän risuiksi jo tässä vaiheessa; kun pallerot kuivahtavat riittävästi, ei lakuja enää saa paikoilleen. Koristeiden kuivahdettua (itse annoin näiden kuivua reilun vuorokauden) maalaa elintarviketussilla silmät ja kulmakarvat Olafeille.





Lisäksi tarjolla oli:

Svenin herkut
Frozen-jugurttipurkkien pohjalla dippiä ja purkkiin suikaloituna kasviksia dipattavaksi.

Huurteiset lumipallot
Popcornit.

Olafin pikkuveljet
Vaahtokarkkeja kahdessa koossa.

Olafin käsivarret
Suolatikut.

Svenin papanat
Pienet suklaakarkit.




Juomina tarjottiin:

Elsan jääjuoma
Lasten booliohjeella tehtyä sinisävyistä juomaa.

Annan marjamehu
Omatekoista mustaviinimarjamehua.

Sulanut Olaf
Kanisterillinen vettä, jossa koristeena porkkana ja isoja (silikoni-muffinssivuuassa tehtyjä) jääkuutioita.





Koska löysin viimevuotiset tarjoilukortit, tänä(kin) vuonna mennään pitkälti samanlaisella ruokalistalla. Nyt kun synttäreitä järjestetään kahdet, on varmaan juhlissakin (kohderyhmä huomioiden) hieman erilaiset tarjottavat. Esimerkiksi Arendelin muffinsseiksi kaavailin kaverisynttäreille makeita muffinsseja ja sukulais-/kummisynttäreille suolaisia.

Eipä tässä enää montaa viikkoa juhliin ole; ensimmäiset juhlaleipomiset pakastimeen on jo nyt pääsiäisenä tehty. Tästä ne juhlat pikkuhiljaa alkavat muodostua!

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!