perjantai 2. syyskuuta 2016

Päiväkodissa kesälomalla?

Olen törmännyt välillä asenteeseen, että lasta ei saisi viedä päiväkotiin, jos vanhempi on lomalla. Olipa kyse sitten sairaslomasta tai kesälomasta. Ja vanhemmalla tarkoitan tässä kohtaa erityisesti äitiä; isän suhteen "kielto" ei ole niin ehdoton.

En kyllä itsekään ymmärrä sitä, että lapsi on päiväkodissa täyspäiväisesti, jos vanhempi on kotona pidemmän aikaa. Tilannekohtaistahan se tietysti on, eivätkä kaikki ratkaisut aina ole niin mustavalkoisia. Työtön äiti tarvitsee aikaa työn etsimiseen, eikä se onnistu lapsen pyöriessä jaloissa. Vauvan syntyessä isompi lapsi kaipaa leikkiseuraa ja virikkeitä. Ja niin edelleen.

Silti se suomalainen asenne pääpiirteissään on "kun et ole töissä, hoida lapsesi itse".

Kun itse kerroin Meean olevan muutaman päivän kesälomiemme aikaan päiväkodissa, reaktiot olivat yleensä hämmästyneitä. "Ai vaikka olet lomalla?"

Kyllä.

Joku siellä nyt tietysti ajattelee, että onpas siinä huono äiti, kun ei halua viettää aikaa oman lapsensa kanssa. Joten avaan asiaa hieman. Ne hämmentyneet reaktiotkin kun yleensä vähenivät, kun selitti tämän asian heti alusta asti.

Meidän päiväkodissa hinnoittelu menee kuukausiperusteisesti ja meidän kesälomamme sijoittuivat niin, että hoitopäiviä tarvittiin joka tapauksessa muutama sekä heinä- että elokuulle. Heinäkuu olisi saatu järjestettyä hoidottomaksi, mutta elokuulle olisi kaikesta säätämisestä huolimatta tullut kolme hoitopäivää.

Meidän päiväkodissa ns. vajaita (10 tai 15 hoitopäivän) kuukausia pitää olla kolme peräkkäin. Ilmaisen kuukauden kesällä saa, jos lapsi on aloittanut hoidon edellisenä elokuuna - no Meeahan aloitti vasta marraskuussa. Jos maksuissa haluaa säästää muuten, pitäisi irtisanoa päiväkotipaikka ja hakea sitä heti uudelleen - 99,9% varmuudella ryhmä olisi ollut sama kuin aiemminkin.

Koska syyskuulle järjestyi hoitaja muutamalle päivälle, otimme heinä-elo-syyskuun Meealle 10-päiväisenä. Heinäkuulle omia työpäiviäni tuli kuusi ja elokuulle miehen työpäiviä kolme. Niin sanottu tarve päivähoidolle oli siis siltikin alle puolet siitä, mitä maksoimme.

Käytimmekin sitten osan niistä jo maksetuista hoitopäivistä ihan vaan omaan lomailuun ja kodin kunnostamiseen. Täysin itsekkäästi! Ai että, kamalia vanhempia. Etenkin siksi, koska Meea viihtyy e-r-i-n-o-m-a-i-s-e-s-t-i päiväkodissa!

Itse vein Meean hoitoon kahtena (!!) lomapäivänäni. Kesälomalla olin kuitenkin neljä viikkoa, joista lähes jokaisen muun päivän Meean seurassa (yhden yön Meea oli mummin ja vaarin luona yökylässä). Eli ei suinkaan ole kyse siitä, että Meea olisi ollut päiväkodissa koko lomani.

Ensimmäisenä "lomapäivänäni" siivosin sekä kävin kampaajalla ja shoppailemassa. Toisen "lomapäivän" käytin synttärikakun leipomiseen, auringonottoon ja leffan katseluun. Erityisesti kampaajareissu oli minusta fiksuin toteuttaa näin; muutoin kampaaja olisi pitänyt varata ilta-aikaan, jotta mies olisi voinut olla Meean kanssa - tai palkata joku erillinen lapsenvahti (joka olisi tuntunut hassulta, kun tavallaan samasta asiasta maksetaan päiväkotiinkin koko ajan).

Mies taisi viedä Meean lomallaan (sama neljä viikkoa, mutta eri aikaan) neljänä päivänä hoitoon. Näistä kolme päivää hän käytti terassin kaiteiden sekä puuvajan tekemiseen - hommia, jotka eivät olisi onnistuneet Meean kanssa.

Vaikka tämä ratkaisu oli meille aika luonnollinen ja toimiva - sekä myös taloudellisesti paras (joka kannalta ajatellen), niin aika paljon joutui selittämään aina päiväkodin maksukäytännöistä lähtien, että miksi ihmeessä Meea kesälomalla on ollut hoidossa. Tai siis; ilman tarkempaa selitystä reaktiot olivat kummastelevia.


Jotenkin se käsitys siitä, että lapsi pitää hoitaa aina itse, vaan tuntuu olevan juurtunut suomalaisten ajattelutapoihin. Päiväkodissa ollaan vaan niin vähän aikaa kuin mahdollista ja jokainen lomapäivä poissa päiväkodista, vaikka siitä maksettaisiin.

Näin jälkikäteen voin sanoa, että tämä oli ehdottomasti hyvä ratkaisu meille. Erityisesti siitä näkökulmasta, että Meealle ei tullut kuukauden tai kahden taukoa päiväkotielämästä ja syksyn aloituskin lienee helpompi. Syyskuu mennään vielä harvemmilla hoitopäivillä, mutta nyt on takana ensimmäinen täysi viikko päiväkodissa - ja kaikki on sujunut ongelmitta! Tänään oli pitkän viikon päätteeksi vähän hankalampaa herätä, mutta hyvin selvittiin tästäkin aamusta ja päiväkodin kommentit ovat olleet joka päivän päätteeksi "Meealla oli tänään hyvä päivä!". Meealla kesällä pisin tauko päiväkodista oli 2,5 viikkoa, joten päiväkodin rutiinit eivät ihan kokonaan kesän aikana unohtuneet.

En tiedä mikä tilanne olisi, jos neidillä olisi ollut kunnon kesäloma ja pitkä tauko päiväkodista - mutta ainakin nyt sopeutuminen päiväkotiarkeen on lähtenyt erinomaisesti käyntiin! Itse asiassa sunnuntai-iltana Meea jo innoissaan ODOTTI päiväkotiin pääsemistä ja kavereiden näkemistä, ja on aamuisin lähtenyt päiväkotiin mielellään.

Hyvin kuvaavaa on neidin keskiviikkoaamun "Heippa! Muistakaa tulla hakemaan mut!" -huikkaukset, jonka jälkeen hän jo kirmasi leikkimään. <3

Onko lapsesi ollut lomallasi päiväkodissa? Voiko mielestäsi lapsen viedä päiväkotiin, jos on itse lomalla?


Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

2 kommenttia:

  1. Jos olen ollut sairauslomalla töistä esim. vatsataudin tai kuumeen takia, niin olen vienyt lapset päiväkotiin. Parempi lasten on olla päiväkodissa kuin sairaan vanhemman kanssa kotona. Sitä en ymmärrä miksi lapsi on päiväkodissa, jos on molemmat tai toinen vanhemmista kotona. Tai lapsi on äitiysloman aikana päiväkodissa. Meillä vanhempi lapsi kävi viimeisen äitiysloman ja hoitovapaan aikana 2x3h lapsikerhossa yksin ja me kotona lomailijat käytiin koko porukalla kahdesti viikossa perhekerhossa. Lisäksi lapset tapasivat muutenkin kavereita ja muita tuttuja kerhojen lisäksi. Vanhempi lapsi viihtyi hyvin kerhoissa ja kerhot olivat lisäksi ilmaisia ja henkilökunta(lto ja hoitajat) aivan ihania ja ammattitaitoisia. Päivähoidosta pitää maksaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, nuo kerhot ovat kyllä loistava ratkaisu siinä kohtaa, jos vanhempi on jatkuvasti kotona. Jos vaan lapsella ikä riittää; meillä nuo kerhot ovat vasta 3-vuotiaasta vanhemmille, joten esim. meidän neiti ei sinne pääsisi kuin vasta ensi syksynä.

      Ja kuten kirjoitinkin, niin en minäkään ymmärrä sitä, miksi lapsi viedään päiväkotiin, jos vanhempi on kotona esim. työttömyyden takia (vaikkakaan tilanteet eivät aina ole niin mustavalkoisia). Mutta meillä tosiaan kyse oli parista päivästä kesäloman aikana, joista kuitenkin maksettiin riippumatta siitä menikö neiti hoitoon vai ei - eikä mitään kerhomahdollisuuksia kesällä tietenkään pariksi päiväksi ollut. Tuntui fiksummalta viedä neiti päiväkotiin kuin maksaa tavallaan toiseen kertaan jollekin hoitajalle. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!